- التفاصيل
- المجموعة: scientometric
شبیه ایگن فاکتور است اما در درون خود نرمالسازی بر اساس اندازه را بیشتر در نظر میگیرد و بیشتر به شاخص تاثیر مقاله شبیه است. این شاخص تنها به تعداد استنادات یک مجله اکتفا نمیکند و کلیه استنادات را داری یک وزن مساوی در نظر نمیگیرد، بلکه حوزه موضوعی، کیفیت ، پرستیژ و شهرت مجله استنادکننده میتواند تأثیر مستقیم بر ارزش استناد داشته باشد. در یک بازه زمانی 3 ساله محاسبه میشود. این شاخص در پایگاه اسکوپوس قابل مشاهده است.
- به طور کلی نرمالسازی در این شاخص تحت تاثیر 3 عامل مهم است:
- پوشش پایگاه محاسبه کننده (میزان مجلات نمایه شده در اسکوپوس)
- تعداد مقالات منتشره در این مجلات و تعداد استنادات دریافتی هر مقاله
- پرستیژ و کیفیت مجلات
لینک:
https://www.scopus.com/sources
- التفاصيل
- المجموعة: scientometric
MIF: Mean Impact Factor
ضریب تاثیر متوسط مجله در یک رشته
DIF: Discipline Impact Factor
ضریب تاثیر رشته
هدف از تعیین ضریب تاثیر رشته، مطالعه اهمیت مجلات اصلی و کلیدی در یک رشته علمی به کمک مقالاتی است که در حوزه آن رشته منتشر میشود. روش محاسبه نیز مثل محاسبه ضریب تاثیر است.
- التفاصيل
- المجموعة: scientometric
این شاخص که توسط دانشگاه لایدن پیشنهاد شد میزان تأثیر استناد را با وزن دادن به استناد بر اساس کل استنادات دریافتی یک حوزه موضوعی میسنجد. بنابراین تأثیر یک استناد میتواند در یک حوزه موضوعی نسبت به یک حوزه موضوعی دیگر ارزش بیشتری داشته باشد. این شاخص در پایگاه اسکوپوس قابل مشاهده است. این شاخص از عوامل ذیل تأثیر میپذیرد:
- عامل مخاطب: اهمیت دادن به سیاهه رفرنسهای مقالات استناد دهنده (رویکرد استناد کننده : citing – side approach)
- وزندهی به مجله استناددهنده، در نظر گرفتن میزان رفرنسهای مورد استفاده در آن مجله به عنوان مثال اگر یک مقاله دارای m رفرنس باشد استناد دریافتی ارزشی برابر 1/m خواهد داشت.
- در نرمالسازی منبع در اسکوپوس میانگین استنادات یک مجله را با میانگین رفرنسهای مجله استناد کننده مورد توجه قرار میدهند.
روش محاسبه:
1- ابتدا دادههای خام برای هر مقاله چاپ شده در مجله در بازه زمانی 3 ساله محاسبه میشود. کل استنادات دریافتی مقاله بر مقالات قابل استناد تقسیم میشود (Raw impact per paper).
2- دادههای موجود در رابطه با پتانسیل مجله در دریافت استناد در دیتابیس برای یک بازه زمانی 10 ساله محاسبه میشود و سپس میانگین رفرنسهای مقالات نیز محاسبه میشود (database citation potential).
3- از تقسیم عدد به دست آمده از گزینههای یک بر دو عدد نرمال مورد نظر به دست میآید (SNIP= RIP/DCP)
لینک:
- التفاصيل
- المجموعة: scientometric
پس از مدتی از معرفی شاخص h شاخص دیگری توسط Banks ارایه شد. وی این شاخص را که ملهم از شاخص h بود شاخص h-b نامید که به کمک آن میتوان موضوعات داغ پژوهشی در هر رشته علمی را بدست آورد. در توجیه نیاز به چنین شاخصی اظهار میشود که تعیین موضوعات مورد علاقه و در دست بررسی، در دنیای پرحجم و وسیع اطلاعات، نیاز به بررسی و جستوجوی فراوان در انواع منابع اطلاعاتی دارد و وسیلههای ساده لازم است تا محققان و مخصوصا دانشجویان دورههای دکترا را در تعیین موضوعات موردبحث روز و تخصیص موضوع مناسب برای رساله خود به کارآید.
- التفاصيل
- المجموعة: scientometric
از ضعفهای شاخص اچ این است که نویسندگان تازهکار (به سبب کوتاه بودن عمر پژوهشی) را نمیتوان با نویسندگان کهنهکار مقایسه کرد. زیرا که میزان مقالات و استنادات با گذشت زمان افزایش مییابد. هرش برای مقایسه دانشمندان در مراحل مختلف دوره فعالیتشان، پارامتر m را عرضه کرد. هرش با در نظر گرفتن طول عمر پژوهشی پژوهشگر و اصلاح شاخص اچ متناسب با آن شاخص m را پیشنهاد کرد. در این صورت شاخص هرش به دست آمده را بر طول عمر پژوهشی یک محقق (از زمان اولین مقاله منتشر شده) تقسیم میکنیم.